Lifestyle

Cum scapam de fobii?

Cu totii ne simtim nelinistiti din cand in cand. In timp ce numirea unui dentist sau aparitia un paianjen mare in colt pe perete ne poate face sa ne simtim incomod, pentru cei care au o fobie, poate fi daunatoare din punct de vedere psihologic. O fobie este mai mult decat o mica anxietate fata de ceva. In schimb, este o frica irationala care provoaca o mare anxietate si poate intrerupe semnificativ viata. Unele fobii pot fi destul de debilitante. Cu toate acestea, prin intelegerea comportamentelor fundamentale ale fobiilor, cei care cred ca sufera de o fobie pot gasi ajutor, in timp ce cei care cunosc pe cineva care sufera de o fobie vor sti cum sa ii ajute cel mai bine pe acesti indivizi.

Exista trei grupuri principale de fobii. Primul este cunoscut ca fobia specifica. Aceasta include totul, de la teama de a merge la dentist, cunoscuta sub numele de dentofobie, de teama de pasari, cunoscuta sub numele de ornitofobie. Mai contine si mai multe despre fobii, cum ar fi agrapobia, care este teama de a fi abuzat sexual. Prin definitie, aceste fobii simple reprezinta o frica de durata a unui obiect sau eveniment specific, care nu are o cauza specifica la radacina. Cand indivizii se afla in jurul obiectelor lor de teama sau sunt expusi unei situatii care le aminteste de teama lor, ei vor simti simptomele de anxietate. Acesti oameni vor incerca foarte mult sa evite orice le aminteste de fobie. In cadrul tipului de fobie specifica, exista mai multe clase, cum ar fi fobiile animalelor, fobiile din mediul natural si fobiile situationale.

Celelalte doua tipuri de fobii sunt cunoscute sub numele de fobii complexe si pot crea chiar si mai multe probleme pentru individ decat o fobie specifica. Primul dintre tipurile complexe este cunoscut sub numele de fobie sociala, numita si tulburare de anxietate sociala. Acestor oameni nu le place sa fie in orice situatie sociala. Tipul final este cunoscut sub numele de agorafobie, care este frica de a nu fi in stare sa scape dintr-o situatie sau loc. Acesti oameni pot fi speriati ca sunt in centre comerciale mari sau in avioane.

Cum incepe o fobie?
Fobiile sociale si agorafobia adesea nu au motive specifice pentru motivul pentru care s-au dezvoltat. Aceasta se poate datora geneticii, actiunii creierului sau starilor stresante din trecutul unei persoane. Cu toate acestea, este mai usor pentru cercetatori sa arate cum incep fobiile specifice. Fobiile specifice, cum ar fi teama de abuz sexual, incep de obicei la inceputul copilariei si rareori incep dupa varsta de 30 de ani. Copiii au de obicei varste cuprinse intre 4 si 8 ani cand incepe fobia si de obicei pot fi urmariti la un anumit eveniment in viata timpurie. In plus, copiii pot fi influentati de parinti sau de ingrijitorii lor in dezvoltarea unei fobii. Parintii pot provoca o fobie copiilor lor, mai ales prin amenintari directe care sunt interpretate ca fiind deosebit de dureroase pentru copii.

Cei care sufera de orice tip de fobie ar trebui sa caute ajutor profesional pentru a diagnostica si trata problema. Multi dintre cei care urmeaza regimul de tratament prescris descopera ca pot naviga cu succes in viata lor si au o inalta calitate a vietii. Chiar si cei care sufera de probleme complicate, cum ar fi teama de abuz sexual, pot incepe sa se simta in siguranta in relatii si pot dezvolta increderea cu cei apropiati.

Join The Discussion