Lifestyle

Obiceiuri frantuzesti

Au existat multe discutii despre asa-numitul „paradox francez”, o capacitate misterioasa de care oamenii din Franta trebuie sa ramana supli si sanatosi, in ciuda cantitatii excesive de alimente bogate pe care le consuma. Unii ii atribuie consumului lor de vin rosu bogat in resveratrol, in timp ce altii isi dau seama de digestia lor lunga si lenta. Dar poate avea si ceva de-a face cu faptul ca francezii pur si simplu nu fac gustari. Asa-i, sfaturile sanatoase pe care le putem lua din Franta este ca nu au gustari.

Copilul francez mediu isi incepe ziua cu un castron mare de lapte insotit de cateva tartine: felii de paine proaspata cu unt sau gem. Adultii francezi, intre timp, schimba unele (sau toate) laptele pentru cafea, iar multi renunta la tartine cu totul, postind efectiv in locul micului dejun. Pranzul este, in mod traditional, cea mai lunga si cea mai mare masa a zilei: adultii care lucreaza in birouri primesc de obicei o ora (sau doua!), Si nu este neobisnuit sa va bucurati de pranz cu colegii la un restaurant – si chiar sa aveti un pahar de vin. O cina franceza este o versiune mai mica a pranzului: de obicei, un aperitiv (o forma de salata, cum ar fi morcovii razuti, radacina de telina sau sfecla rosie cu ierburi), o branza principala si un desert, plus faptul ca francezii au acces la toate varietatile de produse de patiserie delicioase.

Intre mese, Franta nu are o adevarata cultura a gustarilor. O bucatica mica, dupa-amiaza, pentru copii, numita le quatre heures sau „ora patru”. De obicei, este o masa luata alaturi de copii cand acestia vin de la scoala. Aceasta lipsa de gustari in randul francezilor pare a fi un factor major care contribuie la capacitatea lor de a ramane subtiri si are sens. La urma urmei, oferindu-va mai putine ocazii de a manca in timpul zilei va ajuta sa reduceti calorii, dupa cum reiese din popularitatea postului intermitent pentru pierderea in greutate. De fapt, potrivit unui studiu din 2013, cei care au renuntat la o masa au consumat 400 de calorii mai putin zilnic, fara sa simta nevoia sa manance mai mult in timpul celorlalte mese.

Join The Discussion