Fără categorie

Unami, un gust greu de descirs

Ganditi-va la toate cuvintele pe care le puteti folosi pentru a descrie gustul a ceva – savuros, zahar, picant si bland sunt doar cateva care sunt utilizate frecvent. In SUA, exista patru cuvinte pentru a compartimenta gustul mancarii: acru, dulce, sarat si amar. Dar care este cuvantul pe care il utilizati pentru a descrie arome mai complexe, precum cele proeminente in diferite tipuri de branza, miso si chiar ciuperci? Raspunsul este umami.

In ultimul deceniu, umami a evoluat intr-un cuvant cheie. Cuvantul a fost descoperit de chimistul japonez Kikunae Ikeda in 1907 dupa ce a decis sa faca o scufundare mai profunda in compozitia moleculara a unuia dintre ingredientele din dashi, un stoc care este utilizat pe scara larga in preparatele japoneze. Ingredientul pe care l-a examinat indeaproape a fost o varietate de alge marine, iar componenta care conduce gustul de nedescris era acidul glutamic. El a inventat ​​umami dupa cuvantul japonez pentru delicios, umami. Numele pentru „al cincilea gust”, asa cum este mentionat adesea, nu a aparut in limba engleza pana la sfarsitul anilor ’70.

Ce este umami? Cum ai descrie al cincilea gust?

„Este adesea descris ca fiind carnos sau savuros, dar provine din alimente cu continut ridicat de acid glutamic”, spune Ibrahim. Glutamatul este un compus molecular in acid glutamic. In forma cristalina, glutamatii sunt denumiti MSG. Glutamatul de aminoacizi apare insa in mod natural in mai multe alimente.

„Ceea ce este uimitor este studiile care arata ca consumul de arome cu umami va ajuta sa va simtiti mai bine pentru ca sunt atat de satisfacatoare si placute”, spune Ibrahim. „Acest lucru ar putea explica de ce ketchupul si salsa sunt cele mai populare condimente ale noastre – sunt facute cu rosii, care sunt umami.”

Ce alimente si condimente ati spune ca au gustul umami?

„Umami este o aroma adesea atribuita carnii, dar o puteti gasi in oua, alimente pe baza de plante precum rosii, ciuperci, miso, alge marine, sos de peste si sos de soia”, spune ea. Asadar, data viitoare cand nu vi se pare ca veti gasi cuvinte care ar descrie acea aroma salbatica distinctiva, veti fi echipat sa evidentiati cu exactitate gustul unic de unami.

Join The Discussion