Fără categorie

Ce este o dieta fara gluten

Dieta fara gluten nu mai este un plan de mancare subteran. Magazinul alimentar are probabil un culoar complet lipsit de gluten, iar optiunile ocupa acum sectiuni de meniuri. In timp ce multe alimente sunt in mod natural fara gluten, eticheta GF a ajuns sa fie mainstream, iar multe persoane ii ofera loc de cinste in cosul de cumparaturi. Dar ar trebui sa incercati si este o dieta sanatoasa? Am cerut gandurile expertilor in nutritie.

Ce este glutenul si ce este o dieta fara gluten?

„Glutenul se refera la numele proteinelor gasite in grau, secara si orz si este ceea ce ofera structura si forma acestor boabe”, spune Amy Gannon, RD la Cleveland Clinic Wellness.  Aceasta dieta poate fi o provocare deoarece glutenul se gaseste intr-o varietate de produse alimentare si produse la care nu te-ai astepta.

„Ingrediente care contin gluten pot fi gasite si in alte alimente si bauturi, cel mai frecvent supe, sosuri, carne pre-condimentata, inlocuitori de carne, gustari, salate, amestecuri de condimente, bomboane si bauturi alcoolice”, spune Alicia A Romano, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie si Dietetica. In plus, glutenul poate fi gasit in anumite medicamente si suplimente alimentare.

Cine ar trebui sa urmeze intr-adevar o dieta fara gluten?

Dieta fara gluten este indicata in primul rand pentru cei diagnosticati cu boala celiaca, o afectiune autoimuna a intestinelor.

„Consumul de gluten declanseaza o reactie inflamatorie care poate deteriora mucoasa intestinului, ceea ce duce la o serie de probleme medicale care pot deveni severe daca boala celiaca este lasata netratata”, spune Romano. „Aceste preocupari medicale includ malabsorbtie, deficiente de vitamine, diminuarea sanatatii oaselor (osteoporoza), infertilitate, risc crescut de avorturi si risc crescut de anumite tipuri de cancer.” Pentru cei cu boala celiaca, dieta fara gluten este singura modalitate de a preveni efectele negative pe care le poate avea contaminarea glutenului asupra tractului GI.

Cu toate acestea, exista unii cu sensibilitate la gluten non-celiaca (sau sensibilitate la gluten fara celiaci diagnosticati), carora de asemenea, le este recomandat sa adopte aceasta dieta speciala. Aceste persoane prezinta simptome precum dureri abdominale, balonare, gaze, diaree sau constipatie, si au fost exclusi pentru boala celiaca. Tratamentul cu o dieta fara gluten este recomandat, insa, daca glutenul trebuie evitat strict pentru viata ramane necunoscut ”, spune Romano.

Join The Discussion