Sănătate

Un nou studiu dezvaluie de ce deseori uitam visele

Aveai vreodata un vis , care se simtea atat de real si il uiti in momentul in care te trezesti? De ani de zile stiinta incearca sa precizeze cum si de ce creierul nostru isi pastreaza anumite cunostinte si arunca restul – inclusiv visele. Multi oameni de stiinta cred ca creierul nostru sterge informatii inutile pentru a face loc noului. Altii sustin ca uitareaa ne mentine flexibili mental, incurajand creativitatea si imaginatia. Au fost chiar studii care au descoperit ca eliminarea amintirilor inutile reduce riscul de Alzheimer.

Cu toate acestea, recent, un grup de oameni de stiinta s-a topit mai adanc in stiinta memoriei, in timp ce studiau reglarea somnului la soareci. In noua lor lucrare, publicata in revista Science, cercetatorii japonezi si americani sustin ca in timpul stadiului de somn profund al miscarii oculare (REM), creierul uita activ. In afara de a explica de ce visele sunt adesea uitate in timpul somnului REM, sugereaza, de asemenea, ca neuronii gasiti in interiorul creierului ar putea controla memoria in general.

In timp ce uitarea selectiva a creierului nostru este interesanta in sine – asa cum este si motivul potential pentru care uitam multe dintre visele noastre – cercetatorii spera ca, prin solidificarea relatiei dintre neuronii MCH si uitarea, cercetarea in domeniul neurostiintei va putea continua. Janet He, Ph.D., director de program la NINDS, subliniaza ca acest lucru ar putea fi incredibil de util in ceea ce priveste bolile legate de memorie, inclusiv tulburarea de stres post-traumatica si Alzheimer.

„Acest studiu ofera cele mai directe dovezi ca somnul REM poate juca un rol in modul in care creierul decide ce amintiri sa pastreze”, a spus ea.

Unii experti nu sunt prea entuziasmati de aceste noi descoperiri, sustinand ca studiul are defecte majore, mai ales atunci cand vine vorba de implicatiile sale potentiale cu Alzheimer. ”Studiul face presupuneri uluitoare, cum ar fi ceea ce constituie o memorie inutila pentru un soarece?” Carolyn Dean , MD, ND, autor al cartii Totul Alzheimer si fondatorul RNA. De asemenea, ea subliniaza ca cercetatorii nu au luat in considerare dieta si starea nutritionala a soarecilor, variabile importante care nu trebuie ignorate „deoarece functiile organismului functioneaza in sinergie si nu sunt independente de alte sisteme”.

Join The Discussion