Sănătate

Cum te ia raceala

Raceala obisnuita este o afectiune destul de comuna. In Statele Unite exista mai mult de un miliard de raceli in fiecare an. Si adultul obisnuit are doua-trei raceli pe an (desi poate simti mai mult). Exista mai mult de 200 de virusuri diferite care provoaca simptome ale unei raceli. Dar avem tendinta de a le prinde in doar cateva moduri comune, iar ciclul de viata al unui virus rece tinde sa functioneze ca o ora.

Cum prindeti un virus / raceala

Conform Centrelor de control si de preventie a bolilor, cele mai frecvente modalitati prin care oamenii contracteaza un virus care duce la raceala obisnuita este prin aer – cand cineva tuseste sau stranuta virusul, iar tu il inhalezi – si contactul personal apropiat cu o persoana infectata , cum ar fi sa strangi mainile cu cineva care are raceala. Puteti atinge, de asemenea, o suprafata care are virusi pe ea (cum ar fi un maner de usa sau butonul elevatorului), apoi atingeti nasul, ochii sau gura si bingo: virusul are o noua casa numita.

Cantitati foarte mici de virus – doar cateva particule – sunt suficiente pentru a va produce o raceala. Virusul rece intra cel mai adesea prin nas, unde cilii (parul mic) il matura in partea din spate a gatului, unde se agata in glandele adenoide din spatele acoperisului gurii. Apoi, virusul incepe sa se reproduca si in decurs de 10-12 ore, simptomele incep. Acestea includ astfel de simptome:

  • Nasul curgator
  • Stranut
  • Congestionare
  • Zgarietura sau durere in gat
  • Tusit
  • Febra
  • Dureri usoare ale corpului sau dureri de cap

Toate aceste simptome sunt reactii inflamatorii pe care organismul le produce pentru a expulza virusul invadator. Timpul de la infectie pana la aparitia simptomelor este de aproximativ 36 pana la 72 de ore. Desi majoritatea dintre noi ar fi multumiti sa incheiem experienta dupa 48 de ore sau cam asa ceva, majoritatea oamenilor se recupereaza de la o raceala in sapte pana la 10 zile. O tuse neplacuta poate sta chiar si cateva saptamani.

Join The Discussion