Sănătate

Ce se intampla cu plamanii nostri in timpul anotimpului rece

Sa iesi afara pe vreme inghetata iti poate indeparta cu adevarat respiratia – si nu in sensul poetic al Tarii Minunilor de iarna. Respiratia in aer rece se poate simti ca un camion care a si-a luat resedinta in caile respiratorii. Iata ce se intampla, biologic, ceea ce face ca acest lucru sa se intample – si cand sa va faceti griji.

Ce se intampla cu plamanii tai
Cand respirati aerul rece, plamanii umezesc si incalzesc aerul cand intra in corp si trece de la nas la gura. Aerul rece este uscat, iar respiratia in el poate determina caile respiratorii sa se stranga si sa se irite. Asta provoaca senzatia de arsura familiara care face usor dureroasa respiratia. „Motivul principal pentru care te-ai confrunta cu durere atunci cand faci exercitii de frig este pentru ca plamanilor nu le place raceala”, spune Jonathan Parsons, MD, al Centrului Medical Wexner din Ohio University University.

Doar sa fii expus la aer rece creste numarul de granulocite si macrofage – doua tipuri de globule albe care inghiontesc si distrug invadatorii straini – in plamanii tai. In acelasi timp, natura de uscare a aerului rece poate incetini functia mucociliara, sistemul de auto-curatare a plamanului care elimina particulele si gazele prin mucus, ceea ce face mai dificila eliminarea poluantilor, spun cercetatorii.

De ce asta poate fi rau
Cand aerul rece determina caile respiratorii sa se ingusteze (numite bronhoconstrictie), aceasta poate agrava conditiile respiratorii precum astmul si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), ceea ce face dificila respiratia. Daca aveti o raceala comuna sau bronsita, aerul rece il poate agrava.

Insa aerul rece este greu pentru plamani, chiar daca in mod normal nu aveti dificultati de respiratie. Cand este frig, aproape ca nu exista umiditate in aer, spune Parsons, astfel incat gatul si plamanii se pot usca rapid daca nu sunteti hidratat corespunzator – chiar pot crapa si sangera. Cercetatorii au descoperit ca chiar si sportivii de iarna au rate mai mari de astm si tuse cronica.

Join The Discussion